Петканов обсъди някои инициативи на германското председателство на ЕС
Петканов обсъди някои инициативи на германското председателство на ЕС / netinfo

Министърът на правосъдието Георги Петканов е разговарял с германския си колега Бригите Цюприс, съобщиха от българското правосъдно министерство.

Двамата са разговаряли по време на неофициалната среща на министрите на правосъдието и вътрешните работи на страните от Европейския съюз в Дрезден.

Петканов е изразил благодарността на страната ни за подкрепата, оказана от Германия във връзка с присъединяването ни към ЕС. Бригите Цюприс е дала висока оценка на извършеното от България за покриване критериите на Съюза в областта на правосъдието и вътрешните работи и е изразила готовността на Германия да подкрепя усилията на страната ни и в бъдеще.

Двамата министри са обсъдили и програмата на германското председателство на ЕС. Специално внимание е било отделено на две инициативи на Германия – за създаване на единен регистър за осъдените лица в страните в ЕС и за довършване работата по изготвянето на рамково решение на стандартите за процесуалните права в хода на наказателните производства на територията на ЕС.

Георги Петканов се е срещнал и с новия министър на правосъдието на Австрия Мария Бергер. Обсъдени са били възможностите за развитие на двустранните отношения и задълбочаване на сътрудничеството в правната област между България и Австрия.