Сао Томе и Принсипи
Сао Томе и Принсипи / iStock
Опит за преврат на островната държава Сао Томе и Принсипи в Африка доведе до смъртта на най-малко петима души, съобщава френското радио RFI. "Според нашата информация най-малко петима души са били убити, включително ръководителят на опозиционната партия и бивш превратаджия Арлесио Коста", се казва в изявлението.

Премиерът Патрис Тровоада обяви за провала на преврата. Според него четирима мъже, включително бившият председател на Народното събрание Делфин Невес, са нападнали казармата, но са били задържани. По-късно силите за сигурност арестуваха още десетки хора, включително военни и цивилни. Както уточнява радиостанцията, властите подозират за преврата батальона „Бъфало”, създаден в Южна Африка и разпуснат след падането на апартейда. В миналото Коста е бил наемник в батальона. Той вече е участвал в опитите за преврат в Сан Томе и Принсипи през юли 2003 и 2009 г.

Демократична република Сао Томе и Принсипи е малка островна държава в Гвинейския залив на запад от бреговете на Централна Африка. Страната има площ от около 1001 кв. км и население от 187 000 души, което я прави най-малката напълно суверенна държава. Държавата се състои от два острова, които се намират на 140 километра един от друг. 
БГНЕС