/ БГНЕС, архив
Потенциалното присъединяване на Украйна към НАТО може да доведе до териториален спор между Русия и държава, която е част от Алианса. Това съобщи пред журналисти прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков, предава ТАСС.
 
 „Ние нямаме териториални спорове нито с Финландия, нито с Швеция, но ако Украйна стане член на НАТО, а след това Русия ще има териториален спор с държава, която е част от Алианса“, цитира агенцията думите на Песков.
 
Отговаряйки на въпрос за присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО, Песков отбеляза, че влизането им в НАТО няма да засили архитектурата на сигурността в Европа. Според него Москва внимателно следи този въпрос. „Има основание за много задълбочен анализ на възможните последици. Ние не мислим, или по-скоро не сме убедени, че влизането на Финландия и Швеция в НАТО по някакъв начин ще засили и подобри архитектурата на сигурността на нашия континент“, подчерта Песков.
 
„Това е сериозен въпрос, това е въпрос, който ни тревожи и ние ще следим много внимателно какви ще бъдат последствията от присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО на практика по отношение на нашата сигурност, която трябва да бъде гарантирана по абсолютно безусловен начин“, подчерта говорителят на Кремъл.
 
Песков отбеляза, че Москва „внимателно записва“ изявленията на шведските власти, че страната възнамерява да разгръща чужди военни бази и оръжейни системи на своя територия, ако се присъедини към Алианса. „Наблюдаваме много внимателно и, разбира се, анализираме ситуацията във връзка с перспективите за гарантиране на сигурността на страната ни“, добави Песков.
 
ТАСС