Пентагонът дава ход на мащабно разследване на трагедията във Форт Хууд
Пентагонът дава ход на мащабно разследване на трагедията във Форт Хууд / cнимка: Reuters

Пентагонът ще даде ход на мащабно разследване на стрелбата в базата Форт Худ в щата Тексас на 5 ноември, при която бяха убити 13 души, съобщи министърът на отбраната Робърт Гейтс, цитиран от световните агенции.

Разследването, което трябва да продължи 45 дни, цели да установи дали армията не е пропуснала "сигнали", предшестващи трагедията във Форт Хууд, и дали продължава да бъде уязвима за вътрешни атаки. "Трябва да разберем какво можем да направим, за да избегнем подобни инциденти в бъдеще", посочи Гейтс на пресконференция във Вашингтон, цитиран от АФП.

За целта ще бъде създадена специална комисия начело с бившия министър по въпросите на ветераните Того Уест и бившия началник-щаб на ВМС на САЩ Върнън Кларк, съобщава АП. Комисията ще има задачата да проучи военния персонал и медицинските програми на американската армия, както и да установи готовността на армията да реагира при инциденти с голям брой жертви.

На 5 ноември американският военен психиатър майор Нидал Малик Хасан откри огън във военната база Форт Хууд, отнемайки живота на 13 военнослужещи.