Стево Пендаровски
Стево Пендаровски / БГНЕС
Отношенията между Русия и Северна Македония са в най-ниската си точка в историята, оценява в интервю за „Гласът на Америка” президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски в отговор на въпрос за обявените от Русия реципрочни мерки, след като на 12 септември Скопие обяви за персона нон грата трима руски дипломати.

Пендаровски припомни, че за последните две години страната е експулсирала 18 руски дипломати.

Пендаровски: България не може да диктува европейската преговорна рамка


„Във всеки отделен случай от тези 18 и заедно с последните трима дипломати нашите служби с помощта на партньорските служби от НАТО доказаха, че те са излезли извън статута си на дипломати. Логично е те (Русия) да отговорят с реципрочни мерки, но нямахме друг избор като държава. Всички компетентни служби у нас - тези за външно и вътрешно разузнаване, имат общ доклад за дейността на тримата дипломати и решението на държавния връх беше неизбежно. Нямаше избор, нямаше друг вариант, твърде ясно е, че те не са се занимавали с дипломатически дейности, както е предвидено от Виенската конвенция”, казва Пендаровски.

Потвърждението на информацията за последните трима дипломати, които Северна Македония обяви за персона нон грата, пристигна от Министерството на външните работи на Северна Македония ден след като във Facebook профила си говорителят на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова съобщи за това, оценявайки действието като неприятелско, и обяви, че то няма да остане без отговор.
 
Маринела Величкова/БТА