ПАСЕ призова либийските власти да освободят медиците ни
ПАСЕ призова либийските власти да освободят медиците ни / netinfo

Бюрото на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа /ПАСЕ/ публикува декларация във връзка със смъртните присъди на петте български медицински сестри и палестинския лекар в Либия, съобщи пресцентърът на организацията. В документа либийските власти са призовани да освободят шестимата невинни медици.

Бюрото на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа е шокирано от потвърждаването на смъртните присъди на българските медицински сестри и палестинския лекар. Тези присъди са още по-възмутителни, защото са резултат от нов съдебен процес, който бе също толкова опорочен, колкото и първоначалният процес, чиито присъди бяха анулирани през декември 2005 г. от Върховния съд, се казва в декларацията.

Процесът бе предварително компрометиран и очевидно се основаваше на политически съображения, тъй като либийският лидер Муамар Кадафи обяви медицинските сестри и лекаря за виновни още преди започването му, изтъква ръководството на ПАСЕ.

Тези присъди са отрицание на основните изисквания за справедлив процес, тъй като самопризнанията са били получени чрез мъчения, смята Бюрото на ПАСЕ.

То приканва либийските власти да освободят медицинските сестри и лекаря и изтъква, че те са невинни, както сочат убедителните доказателства на авторитетни световни експерти.

Бюрото припомня позицията на Парламентарната асамблея по този процес - Препоръка 1726 от 2005 г. и подчертава, че изцяло отхвърля смъртното наказание.

В декларацията се казва, че Бюрото продължава да се информира за състоянието на децата, които са жертви на вируса на СПИН, съчувства им и изразява съпричастността си със семействата им. Бюрото на ПАСЕ подкрепя усилията на международната общност, включително неотдавнашното предложение на испанските власти да осигурят медицинско лечение и други форми на подкрепа за тези деца.