Партията на Ципи Ливни печели парламентарните избори в Израел
Партията на Ципи Ливни печели парламентарните избори в Израел / снимки: БГНЕС
Партията на израелския външен министър Ципи Ливни “Кадима” печели парламентарните избори с малка преднина пред дясната партия “Ликуд” на бившия премиер Бенямин Нетаняху, сочат данни при преброени 99 на сто от гласовете на парламентарните избори в Израел, предаде Ройтерс. След тях се нареждат партията “Наш дом Израел” на ултранационалиста Авигдор Либерман, "Партия на труда" на министъра на отбраната Ехуд Барак и Ортодоксалната партия "Шас".

Центристката "Кадима" ще има 28, а дясната "Ликуд" - 27 депутати в 120-местния Кнесет (парламент). Трета по сила ще бъде "Израел бейтену" с 15 мандата, следвана от лявата „Партия на труда” с 13 депутатски места.

В следизборната нощ Ципи Ливни обяви, че нейната партия ще състави следващото правителство на Израел. Малко преди това пък Бенямин Нетаняху
Партията на Ципи Ливни печели парламентарните избори в Израел
netinfo
обяви себе си за бъдещ министър-председател. В реч пред свои съпартийци той посочи, че десните партии ще имат повече депутати в бъдещия състав на Кнесета.

Лидерът на крайнодясната израелска партия "Израел бейтену" Авигдор Либерман заяви, че тя може да се включи в коалиция както с центристката "Кадима", така и с дясната "Ликуд". Той добави, че желае в страната да има "националистическо" правителство.

Окончателните резултати от парламентарните избори в Израел, ще станат официални, когато бъдат публикувани на 18 февруари в официалното печатно издание в страната. Израелският президент, понастоящем Шимон Перес, трябва да проведе консултации с партиите, след което трябва да възложи съставянето на правителство.

По традиция за премиер се номинира лидерът на партията, спечелила най-много гласове. Според избирателната система на Израел председателят на партията, която има най-големи шансове да образува управляващо мнозинство, може да получи мандат да състави кабинета. Носителят на мандата разполага с 42 дни да образува правителство и да получи одобрението на парламента. Ако това не стане,
Партията на Ципи Ливни печели парламентарните избори в Израел
netinfo
президентът може да започне нови консултации и да възложи на друг да състави кабинет.

Главният палестински преговарящ Саеб Ерекат заяви, че каквито и да са коалицията и премиера, следващото правителство на Израел няма да може да осигури условията за мир, ако продължи да разширява израелските селища, да поставя пътни блокади и да възразява срещу принципа за двете държави. Говорител на Хамас каза в Газа, че резултатите от израелските избори сочат, че избирателите са предпочели по-войнствени лидери, който правят по-екстремистки изказвания.