Парижкото метро ще топли общинска сграда
Парижкото метро ще топли общинска сграда / снимка: Reuters

Топлината, генерирана от човешките тела в метрото на Париж, ще помага за отопляването на общински жилища в градския център, съобщи Ройтерс.

Калориите, отделяни от пътниците (около 100 вата на човек), съчетани с топлината от движещите се по релсите влакове, означават, че температурата в подземните тунели е 14-20 градуса по Целзий през цялата година. Това ще се използва при екологичния ремонт на общинска града, разположена на прочутата улица Бобур близо до музея Помпиду, която за късмет била свързана с метрото със стълбище. Проектът, базиран на геотермалната технология, цели да извлича топлината от подземните пасажи и да я отвежда до отоплителните тръби. Това ще съкрати с една трета емисиите на въглероден двуокис, които се отделят, ако работи само традиционният котел на локалното отопление.

Търгът за експерименталния проект, който ще отоплява 17 апартамента, ще бъде обявен до кря на годината, а се очаква работата да започне през 2001 г., пише БТА. Системата, използвана в Австрия, обаче няма да намери широко приложение в Париж поради високите разходи и необходимостта от построяването на пасажи за пренасяне на топлината до сградите. За късмет открихме стълбището, което позволява директно да прекарваме топлината от метрото, без да плащаме за построяването на специален коридор, заяви представител на компанията Paris Habitat, управляваща общинския имот.