Париж няма да изтегля предсрочно френските войници от Афганистан
Париж няма да изтегля предсрочно френските войници от Афганистан / снимка: Reuters

Франция изключи предсрочно изтегляне на контингента си от Афганистан преди края на годината, както обеща кандидатът на социалистите Франсоа Оланд в случай, че спечели президентските избори през май, предаде Франс прес.

Смъртта на четирима френски войници, сред които сержант Свилен Симеонов, убити в петък от афганистански войник, обучаван от френски военни, продължава и днес да предизвиква шок в политическата класа в страната, три дни преди посещението във Франция на афганистанския лидер Хамид Карзай.

Сенатът и Националното събрание запазиха минута мълчание в памет на четиримата войници, а президентът Никола Саркози ще им отдаде почит в град Варс на 25 януари.

Франция няма намерение да "се поддава на паниката" и да изтегли напълно през 2012 г. военните си от Афганистан, отговори Жупе в парламента на социалистическата опозиция, която настоява за пълно оттегляне до края на годината.

Жупе припомни, че след връщането на 400 военни миналата година, хиляда души от френския контингент ще се върнат в Париж до края на 2012 година. По план останалите трябва да се изтеглят до края на 2014 г., когато е предвидено да приключи мисията на международните сили под командването на НАТО (ИСАФ). Франция има в момента 3600 войници в Афганистан. 82 са загинали от началото на операцията на международната коалиция в Афганистан през октомври 2011 г., отбелязва БТА.

Френският премиер Франсоа Фийон подчерта, че "нашата мисия не е приключила" в Афганистан, противно на това, което заяви в неделя Оланд. Фийон отбеляза, че след нападението в петък, Париж незабавно е взел мерки, за да гарантира сигурността на военните, като е прекратил обучението на афганистанската армия и е възложил на министъра на отбраната Жерар Лонге да оцени на място "условията за сигурност на нашите войници".