папа Канада
папа Канада / БГНЕС
Папата както никога не сте го виждали.
 

папа Канада
БГНЕС

Светият отец рядко свалят бялата си шапка, освен когато я заменя с папската си тиара за официални церемонии. Посещението на Франциск в Канада, събудило толкова много емоции, предизвика светия отец да направи още едно изключение. Той прие традиционна бойна шапка с бели пера, която беше поставена на главата му от 77- годишния вожд на кри Уилтън Литълчайлд.

Чия ръка целуна папата за прошка
 

папа Канада
БГНЕС

От името на общностите на Първите нации, метисите и инуитите, Литълчайлд изрази дълбока признателност за „големите лични усилия“, които папата е положил, за да се срещне с коренното население в техните роден край, съобщи Vatican News. Usow-Kihew („Златен орел“), както е известен в своята общност кри, е бивш ученик на местното индианско интернатно училище и е участвал в Комисията за истина и помирение, която през 2015 г. публикува доклад за историята и наследството на канадската училищна система за настаняване.

папа Канада
БГНЕС


Думите съжалявам, срам, болка и възмущение прозвучаха силно в първото слово на папа Франциск от неговото покаятелно поклонничество в Канада, произнесено в понеделник вечерта. Обръщайки се към около 2000 местни хора, оцелели от интернатните училища, вождове, лидери, старейшини, пазители на знания и младежи от общностите на Първите нации, метисите и инуитите в парка Масквачис („Мечи хълмове“, на езика кри). Папата повтори дълбокото си чувство на „болка и разкаяние“ за страданието, причинено на коренното население на Канада, и по-специално за насилието на насилствената асимилация, претърпяно в училищната система за настаняване.
 

папа Канада
БГНЕС


Канадският премиер вся смут: Призна за геноцид срещу коренното население

Папа Франциск е на историческо посещение в Канада, за да се извини на коренното население заради ролята на Католическата църква в трагедията с интернатите за деца на представители на коренното население, продължила над един век.

Децата са били извеждани насила от семействата си с цел да бъдат приобщени към бялото население. Десетки хиляди деца на коренното население в Канада са станали жертва на този културен геноцид.
 

папа Канада
БГНЕС

Папската визита е ключова стъпка в усилията на Католическата църква да се помири с местните общности и да им помогне да се излекуват от травмите, които съществуват вече от поколения.