Папата се извини на жертви на свещеници педофили
Папата се извини на жертви на свещеници педофили / Reuters

Папа Бенедикт Шестнайсети се извини на петима души, които като деца са били малтретирани от свещеници, в опит да намали напрежението около секс скандала, разтърсил католическата църква, съобщи Асошиейтед прес.

Папата се срещна за около 30-40 минути с жертвите - четири жени и един мъж от Шотландия, Англия и Уелс - в резиденцията на посланика на Ватикана в Уимбълдън и изрази "дълбокото си съжаление и срам от това, което са преживели жертвите и техните семейства, заяви Ватиканът.

В предпоследния ден от посещението си във Великобритания вчера Бенедикт Шестнайсети отслужи литургия в лондонския Хайд парк, на която присъстваха близо 80 000 души, посочи АП, цитирана от БТА.

Той каза пред събралите се, че "съвременното общество преживява дълбока криза на вярата". Според него обаче именно в такива тежки времена "Господ праща велики, святи хора и пророци, които да обновят църквата и християнското общество", отбеляза ИТАР-ТАСС.

В своето слово папата обърна значително внимание на живота на известния англикански кардинал Джон Нюман, приел католицизма през 19 век, който ще бъде обявен за блажен днес на церемония в Бирмингам.