Папата призова за световна забрана на смъртното наказание
Папата призова за световна забрана на смъртното наказание / Guliver/Getty Images

Папа Франциск призова за забрана на смъртното наказание в цял свят, като заяви, че заповедта: "Не убивай!" важи и за невинните, и за виновните, предаде Ройтерс.

Пред десетките хиляди хора, дошли на площад "Свети Петър" за редовната неделна молитва, Франциск също така призова католическите политици по света да работят за мораториум върху екзекуциите по време на Светата година на милосърдието, която приключва през ноември.

"Обръщам се към съвестта на тези, които управляват, да постигнат международен консенсус смъртното наказание да бъде премахнато", каза главата на Римокатолическата църква.

Папата и руският патриарх пожелаха единството на християните да се възстанови

Католическата църква, която обединява 1,2 милиарда души, в продължение на векове е позволявала смъртното наказание в краен случай, но тази позиция започна да се променя при покойния папа Йоан Павел Втори, който почина през 2005 г.

"Заповедта: "Не убивай!" е абсолютна ценност и важи както за невинните, така и за виновните", каза Франциск. Той добави, че "расте съпротивата срещу смъртното наказание дори за легитимна защита на обществото", защото има съвременни начини "за ефикасно потискане на престъпността, без извършителите да бъдат лишавани от възможността да се реабилитират".

Папата засегна темата за смъртното наказание преди в Рим да започне работа Деветият международен конгрес на министрите на правосъдието под наслов "За свят без смъртно наказание", отбелязва ТАСС.

Източник: БТА