Главата на Римокатолическата църква папа Франциск призова в своята литургия за Бъдни вечер хората да забравя материализма, ненаситността и трупането на вещи и да се фокусират върху посланието на празника Рождество Христово, което е послание за любов, за скромност и за милосърдие, предадоха световните агенции и електронното издание на "Кориере дела сера".
 

БГНЕС


За шести път Франциск отслужва литургията за Бъдни вечер в базиликата Свети Петър във Ватикана. В своята проповед към събралите се богомолци папата каза, че неутолима ненаситност бележи цялата човешка история, дори и в наши дни, когато парадоксално малцина похапват охолно, докато прекалено много хора са лишени от ежедневната си дажба от хляб, нужен им за оцеляване.

Патриарх Неофит пожела „сърца, изпълнени с благост, милосърдие и добра воля“

Папата призова богомолците да разберат, че животът се подхранва не от предметите, които човек притежава, а от любовта, не от ненаситността, а от милосърдието, не от изобилието, с което да се парадира, а от простота и скромността, която да се брани.

"Трябва де прекрачим отвъд върха на егоизма, не трябва да се плъзгаме в урвите на светското и на консуматорското", пледира още Франциск. "Нека се запитаме: Имам ли действително нужда от много неща, от сложни рецепти за живот? Ще успея ли да изкарам без толкова излишни предмети, за да водя един обикновен живот? Нека се запитаме: На Коледа ще споделя ли моя хляб с онзи, който е лишен от него?", допълни папата.
 

БГНЕС


Утре папата ще отправи рождественото послание "Към Града и Света" пред богомолци, събрали се на площад Свети Петър във Ватикана.

Поклоници от цял свят се събират във Витлеем за Рождество Христово

И докато папата отслужваше литургията във Ватикана, ватиканският държавен секретар Пиетро Паролин беше в Ирак, за да отпразнува Коледа с общността на халдейските католици. Те бяха сред религиозните малцинства, пострадали от вдъхновеното от Ислямска държава насилие в Ирак, прокудило десетки хиляди хора от домовете им.

В Багдад Паролин се срещна с премиера на Ирак Адел Абдел Махди. Предстои негова визита до Северен Ирак за среща с кюрдските лидери в Ербил, както и посещение в провинция Ниневия, където той ще отслужи литургия в град Каракош.
БТА