/ БГНЕС
Папа Франциск оглави богослужението за Велики четвъртък, който католиците отбелязват днес, в празната катедрала "Свети Петър", като нарече светци докторите, сестрите и свещениците, които рискуват живота си, помагайки на жертвите на коронавируса, предаде Ройтерс.

Месата за Велики четвъртък, една от най-важните през Страстната седмица (възпоменание за тайната вечеря на Исус с неговите ученици), обикновено събира близо 10 000 души в базиликата - кардинали, епископи и обикновени вярващи. Но заради рестрикциите този път тя бе отслужена от второстепенен олтар зад главния, който Франциск обикновено използва, и в присъствието на едва две дузини богомолци - неколцина помощници, монахини и малък хор. Всички спазваха социална дистанция - повечето седяха по един човек на пейка. Службата бе предавана на живо по телевизията и интернет.

Тази година дори традиционния ритуал за измиване на нозете бе елиминиран, за да се избегне възможно предаване на вируса. В импровизираната си проповед папа Франциск възхвали хората, сред които и свещениците, които рискуват живота си, като помагат на жертвите на епидемията.

"Тези дни повече от 60 свещеници починаха тук в Италия, докато се грижеха за страдащите в болниците, заедно с лекарите и сестрите те са светците на нашето време", каза Светият отец.

Обикновено и дипломатическият корпус (над 180 страни имат дипломатически отношения със Светия престол) присъстват на тържествената меса, но този път вместо това дипломатите организираха фонд към италианската Конференция на епископите, за да помогнат на нуждаещите се болници, съобщиха в общо изявление посланиците на Кипър и Италия.

Традиционното шествие - кръстният ход (Via Crucis) утре на Разпети петък около Кколизея, също няма да се състои за първи път от десетилетия и ще бъде заменен от мини-версия в малкия атриум на базиликата "Свети Петър".