Папата осъди акцията на белгийската полиция срещу местни епископи
Папата осъди акцията на белгийската полиция срещу местни епископи / Reuters, архив

Папа Бенедикт Шестнайсети определи като осъдителни действията на белгийската полиция срещу деветимата местни епископи при акция за разследване на случаите на сексуален тормоз над деца от католически свещеници, предаде Асошиейтед прес.

Папата изрази солидарност с главата на конференцията на белгийските епископи монсиньор Андре Жозеф Леонар и заяви, че трябва да бъде въздадена справедливост, но също така настоя да се даде възможност на католическата църква да разследва случаите на педофилия заедно със силите на реда.

Това е първият коментар на върховния понтиф във връзка с акцията на белгийската полиция от 24 юни. В събота кардинал Тарчизио Бертоне, който е втори по ранг във Ватикана, заяви, че действията на полицаите срещу епископите нямат прецедент дори при комунистическите режими от миналото.

Полицията претърси дома и бившата канцелария на бившия архиепископ Годфрид Данелс и иззе документи и личния му компютър. Акцията беше извършена в началото на месечния събор на епископите. Те бяха задържани за девет часа и принудени да предадат мобилните си телефони, пише БТА.

В отделна акция полицията иззе документите на независима организация, разследваща сексуалните престъпления, извършвани от свещеници. Конфискувана беше информация за около 500 случая. Председателят на организацията нарече акцията огромно посегателство срещу неприкосновеността на личния живот на хората - повечето от които са мъже на над 60-годишна възраст - които ще трябва да живеят в срам заради сексуалния тормоз.

Белгийският министър на правосъдието Стефан де Клерк заяви, че процедурите, използвани при акцията, са били перфектни и че с епископите са се държали нормално. Според него критиките на кардинал Бертоне са пресилени и основани на невярна информация. Той предупреди, че операцията на белгийската полиция не трябва да се използва за раздухване на политически скандал.