папа Франциск
папа Франциск / БГНЕС
Папа Франциск отказа да подкрепи предложение за разрешаване на женени мъже да служат като свещеници в Амазония, което би било специално изключение от правилото за безбрачие на свещенослужителите, предаде ДПА.

Папа Франциск: Говорете смело. Даже и да се срамувате, кажете какво чувствате

Това изключение, дори ограничено само до района на Амазония, вероятно би раздразнило традиционалистите, които вече възприемат линията, следвана от папа Франциск, като твърде либерална, отбелязва агенцията.

На синод през октомври епископите от Амазония призоваха за допускане на женени мъже да стават свещеници, но само в техния район, за да компенсират острия недостиг на свещенослужители в отдалечените райони на тропическата джунгла.

Галъп: Папата и Путин са най-харесвани у нас

Препоръката, предложена от латиноамерикански епископи миналата година, обезпокои консерваторите в дълбоко поляризираната Римокатолическа църква, с 1,3 милиарда последователи по целия свят, които се разтревожиха, че това може да доведе до промяна в многовековното задължение за безбрачие на свещениците, отбелязва Ройтерс.

В постсинодално послание от 111 страници, озаглавено "Скъпа Амазония" и представляващ официален отговор на исканията на синода, папа Франциск не засяга тази тема и също така изключва възможността хора, които не са свещеници, да дават причастия и да извършват изповеди.
БТА