/ БТА
Папа Франциск отправи днес предупреждение срещу "спиралата на смъртта и разрушението" в близкоизточния конфликт, като нарече "ужасна и неприемлива" смъртта на невинни жертви, предаде Франс прес.

"С помощта на международната общност" трябва да се намери решение, за да спре това "кресчендо на омразата и насилието - една тежка рана за братството, която трудно се лекува, ако липсва отваряне за диалог", заяви папата след неделната си молитва "Ангел Господен".

"Много хора са ранени и мнозина невинни са мъртви. Сред тях има и деца, това е ужасно и неприемливо", каза 84-годишният Франциск.

"Питам се: до какво ще доведат омразата и отмъщението? Наистина ли мислим, че ще изградим мир, разрушавайки другиго?" - запита аржентинският върховен понтифик, който отправи от площад "Св. Петър" призив "към спокойствие и към всички, носещи отговорност за това, да спрат грохота на оръжията и да поемат пътищата на мира, също и с помощта на международната общност".

Преди традиционната молитва "Ангел Господен" той отслужи тази сутрин специална литургия за Мианма.

По време на това богослужение Франциск поднови своите призиви за спиране на кръвопролитията в тази страна, където продължават жестоките репресии над цивилни от военната хунта, и прикани народа й да не губи надежда.
БТА