Папа Франциск: Мафиотите са отлъчени от църквата
Папа Франциск: Мафиотите са отлъчени от църквата / снимка: Guliver/Getty Images

Папа Франциск определи италианската престъпна група Ндрангета като пример за "поклонение пред злото" и допълни, че мафиотите са отлъчени от църквата, предаде Ройтерс. Това е най-силната атака на Ватикана срещу организираната престъпност в Италия от 1993 г. насам, когато папа Йоан Павел Втори критикува сицилианската мафия.

При посещението си в южната италианска област Калабрия папата изрази съпричастие към страданията на деца, станали жертви на Ндрангета, предава и Франс прес. Франциск се обърна преди всичко към двете баби на тригодишния Никола ("Коко") Камполонго, който през януари стана жертва на разчистване на сметки на мафията. Намирането на тялото му заедно с това на дядо му в опожарена кола покруси цяла Италия.

Пред около 200 младежи, някои от които излежаващи присъди заради участие в дейности на Ндрангета, папа Франциск увери, че църквата е близо до всички, които са в затворите по цял свят и прикани затворниците да потърсят Бог. Калабрийската мафия Ндрангета, през която минава част от трафика на кокаин от Южна Америка, днес е една от най-богатите мафиотски групи с интереси не само в Италия, но и в Европа, отбелязва Франс прес.

Посещението на папата в Калабрия, където мафията просперира за сметка на легалния бизнес, а безработицата сред младите хора достига 56,1 процента (по данни на Евростат), има социални цели, отбелязва Франс прес, цитирайки виковете на хора "Папа Франциск, ти си нашата надежда!" Главата на Римокатолическата църква посети и хоспис за хора в края на живота си и обядва с хора в неравностойно положение и бивши наркозависими.