Папа Бенедикт призова вярващите да помогнат на малтретираните деца
Папа Бенедикт призова вярващите да помогнат на малтретираните деца / снимкa: БГНЕС

Папа Бенедикт Шестнайсети постави началото на тържествена литургия по случай Рождество Христово в изпълнената с хора базилика "Св. Петър" в Рим.

На празничната меса присъстват италианските лидери, както и посланици на чужди държави, акредитирани към Светия престол. Папата ще произнесе традиционното си коледно послание към света "Урби ет Орби" (Към Града и към Света).

Хиляди поклонници и туристи изпълниха базиликата "Св. Петър" за службата. За онези, които не успяха да влязат, са предвидени огромни екрани на едноименния площад. Веднага след залез слънце папа Бенедикт Шестнайсети запали свещ и я постави на прозореца на своя кабинет, който гледа към площада, припомня АП. Преди това държавният секретар на Ватикана кардинал Тарчизио Бертоне обяви, че този жест е призив към всички да се помолят за мир и да помислят за онези, които са по-зле от тях.

 

Папа Бенедикт Шестнайсети призова вярващите да помогнат на децата, които са малтретирани, принудени да живеят на улицата или използвани за войници, предаде Асошиейтед прес. В празничната литургия в базиликата "Св. Петър" главата на Римокатолическата църква призова и за мир в Светите земи.

Папата отбеляза Рождество Христово с призив към вярващите да помогнат на децата, които са лишени от обичта на родителите и са експлоатирани по света.

Бенедикт Шестнайсети се помоли за край на конфликта между Израел и палестинците. Да се помолим за възцаряване на мир във Витлеем и край на омразата и насилието, каза папата. Да се помолим сърцата да се отворят, за да могат да се отворят и границите, допълни той.

Папата се очаква да посети Светите земи през май за първата подобна визита в Израел и палестинските територии откакто покойния папа Йоан Павел Втори посети региона през 2000 г.