Панета: За нас е важна стратегията ни в Афганистан, а не социологическите проучвания
Панета: За нас е важна стратегията ни в Афганистан, а не социологическите проучвания / снимка: Reuters

За командваните от НАТО сили в Афганистан е важно да продължат да изпълняват стратегията за прекратяване на конфликта в страната независимо от засилващите се признаци на обществена умора в Америка след 10-годишна война, заяви министърът на отбраната на САЩ Лион Панета, цитиран от Ройтерс.

Не можем да воюваме чрез социологически анкети. Ако правим това, значи имаме голям проблем, заяви Панета на пресконференция в канадската столица Отава.

Трябва да действаме, изхождайки от възприетата от нас като най-добра стратегия за осъществяване на мисията, с която сме се нагърбили. А мисията ни тук е да пазим страната си, като си гарантираме, че Афганистан никога вече няма да бъде сигурно убежище за талибаните и Ал Кайда, добави министърът.

Панета направи това изявление ден след като в. "Ню Йорк таймс" огласи ново проучване на общественото мнение, според което над две трети от американците смятат, че САЩ не бива повече да воюват в Афганистан, а 68% заявяват, че развоят на събитията е много лош или доста неблагоприятен.

Няма съмнение, че американците са изморени от войната точно толкова, колкото са изморени от нея афганистанците, отбеляза Панета. Смятам обаче, че повечето от сънародниците ми са наясно, че САЩ воюват в Афганистан от 2001 г., за да не допуснат Ал Кайда да разполага с база, от която да извършва нападения като тези, които отнеха живота на близо 3000 души на 11 септември 2001 г., заяви той след среща с колегите си от Мексико и Канада, предава БТА.

Повече от десет афганистански войници, заподозрени в заговор за нападение срещу министерството на отбраната в Кабул, са били арестувани, след като в министерството били намерени 10 жилетки за самоубийствени атентати, съобщи "Ню Йорк таймс", позовавайки се на афганистански и западни източници.

Вестникът посочва, че вчера министерството било почти напълно блокирано, след като в района на сградата били намерени жилетките с джобове за експлозиви.

Министерството е разположено в една от най-строго охраняваните зони в афганистанската столица, на по-малко от километър и половина от президентския дворец и централата на командваните от НАТО международни сили (ИСАФ).