Мексико САЩ знаме
Мексико САЩ знаме / iStock/Getty Images
Пандемията от Covid-19 можеше да стане напрегнат момент за американско-мексиканските отношения - двама лидери от противоположни краища на политическия спектър се изправят пред най-голямата криза, с каквато някога се е налагало да се справят техните правителства.

Вместо това президентите Доналд Тръмп и Андрес Мануел Лопес Обрадор се държат като стари приятели.

Двамата изглеждат толкова близки, че мексиканският президент, който не е пътувал в чужбина откакто встъпи в длъжност преди почти 18 месеца, говори за визита при американския си колега. Това изглежда почти достатъчно, за да се забрави, че преди по-малко от година Тръмп заплаши да наложи тежки мита върху мексиканския износ.

Като кандидат президент Тръмп заяви, че пресичащите граница мексиканци донасят със себе си в САЩ наркотици, престъпност и "ужасно много инфекциозни заболявания". След като встъпи в длъжност той продължи да обещава да построи стена по границата и да накара Мексико да плати за нея.

Но този месец Тръмп нарече Лопес Обрадор "много добър приятел" и похвали "високата му интелигентност". Неговият мексикански колега описа отношенията помежду им като "приятелство" и каза, че Тръмп е разговарял с него много "сърдечно".

Двамата постоянно избягват да показват пред наблюдателите каквито и да са дрязги помежду им, а общата им позиция за кризата с вируса изглежда се състои в силното им желание да съживят икономиката на страните си, което понякога противоречи на предупрежденията на здравните експерти.

Топлите им взаимни отношения неотдавна донесоха някои ползи за Мексико. За да се постигне споразумение между страните производителки на петрол за съкращаване на добива, Тръмп предложи по-голямо съкращаване на американския добив, защото Лопес Обрадор заяви, че Мексико не може да си позволи подобно нещо.

След това в петък Тръмп изглежда предложи услуга на Лопес Обрадор. Мексиканският президент заяви, че Тръмп му се е обадил и му е казал, че Мексико ще получи 1000 апарата за обдишване до края на месеца с възможност да закупи още.

"Това е нов жест на солидарност с Мексико", написа Лопес Обрадор в Туитър и добави: "Предложих евентуално да се срещнем през юни или юли, за да изразим лично своята признателност".

По-рано на същия ден Лопес Обрадор беше заявил на ежедневната си пресконференция, че Тръмп "се отнася с уважение към народа и правителството на Мексико".

"Вече няма подценяване на мексиканците, както преди, поне не до такава степен", добави той.

В понеделник американското вътрешно министерство постигна споразумение с Мексико и Канада за удължаване на ограниченията за несъществени пътувания през границите на САЩ за още един месец. По-късно Тръмп написа в туит, че временно спира имиграцията към САЩ, за да се ограничи разпространението на вируса, макар че предвид всички останали имиграционни ограничения, не става ясно кой всъщност ще бъде засегнат от мярката.

"Много ясно се забелязва висока степен на съвпадение на позициите, дори изненадващо ниво на съвпадение между Тръмп и Лопес Обрадор", който иска " да угоди на Тръмп не само, за да не позволи на американския президент да критикува Мексико, но и защото Лопес Обрадор осъзнава, че може да получи помощ и подкрепа там, където има нужда", каза Дейвид Хърк, професор по политически науки в Университета на Сан Диего.

Миналата година Мексико подписа ново регионално споразумение за свободна търговия със САЩ и Канада, което бе приоритет за Тръмп. Лопес Обрадор, който почти ежедневно порицава неолибералното наследство на предшествениците си - приватизирането на държавни предприятия и отслабването на синдикатите - прие това споразумение.

Когато броят на търсещите убежище пристигнали на американско-мексиканската граница започна миналата година да надвишава капацитета на САЩ да обработват документите им, Мексико избегна заплахата на Тръмп да повиши митата чрез разполагане на новосъздадената Национална гвардия, която спря имигрантите, които са най-вече от Централна Америка, да се придвижват на север. Мексиканското правителство позволи също на САЩ да разширят спорната си програма за принуждаване на търсещите убежище да изчакват в Мексико, докато документите им се обработват в САЩ.

В резултат Мексико стана де факто изпълнител на американската имиграционна политика в региона.

Лопес Обрадор " показва невероятна склонност за примирение" с Тръмп, каза Тони Пейън, директор на Центъра за САЩ и Мексико в Института Бейкър за обществена политика към Университета "Райс". "Той е изправен до стената. Той няма избор. Ако избере да се конфронтира с Вашингтон днес това абсолютно и изцяло ще отрови отношенията повече отколкото вече са отровени. Той няма друг избор, освен да си сътрудничи с Тръмп. И смятам, че Тръмп знае това", добави той.
В условията на извънредно положение в здравеопазването правителството на САЩ напълно затвори южната граница на страната за търсещи убежище и в много случаи връща бързо мексиканци и хора от Централна Америка обратно в Мексико.

Лопес Обрадор предпочете икономическите ползи пред благосъстоянието на мигрантите и мексиканските погранични градове, каза Шърк. "Струва ми се, че това е президент, който е изцяло фокусиран върху едно нещо и се опитва да стимулира съсипаната мексиканска икономика".

В Мексико втвърдената позицията на Лопес Обрадор по имиграцията не изглежда да е засегнала имиджа му, каза Ивон Акуна Мурильо, професор по политически науки в Ибероамериканския университет в столицата Мексико. Тя вижда истинската заплаха за правителството му в пандемията и в онова, което нарича организирана кампания на опозицията срещу начина, по който се справя със ситуацията.

"Смятам, че ако не сме в политическа криза, може да навлезем в такава", каза Акуна. "Ясно се вижда, че има организирана стратегия да се накърни популярността на президента", добави тя.

Лопес Обрадор често говори за своите "противници", група, която по думите му включва опозиционни политици, най-големите медии в страната и до голяма степен всички, които критикуват политиката му. Той ги обвинява в опит да се възползват от пандемията, за да го злепоставят.

По отношение на неотдавнашното затопляне на отношенията на Лопес Обрадор с Тръмп, Акуна смята също, че той не е имал голям избор.

"По време на кампанията си (Лопес Обрадор) каза, че ако Тръмп използва Туитър, той също ще го използва", каза Акуна. "Но това са предизборни изявления. Не е едно и също да си кандидат-президент и президент . . ., защото САЩ все още са империя. И ако говорим политически, Тръмп все още е най-могъщият политик на света", добави тя.
/БТА/