Палмира е изцяло освободена от екстремистите на "Ислямска държава" и сирийските войски продължават настъплението си на изток, съобщи началникът на Главно оперативно управление на Генералния щаб на руската армия Сергей Рудской, цитиран от ТАСС.

"Градът е напълно освободен, правителствените войски овладяха височините северно и южно от Палмира и продължават в източно направление", каза Рудской. "Ислямска държава" превзе Палмира през май 2015 г. В края на март 2016 г. сирийските войски с руска въздушна подкрепа освободиха града. През декември м.г. Палмира отново се озова в ръцете на екстремистите, припомня ТАСС.

Древният град Палмира е освободен от "Ислямска държава"

Руските специални части и руските въздушно-космически сили дадоха решаващ принос в разгромяването на ИД в Палмира, заяви Рудской. В тази операция са убити и ранени хиляди бойци на ИД, унищожени са 19 танка, 37 бойни бронирани машини, 98 пикапа с тежко въоръжение и над 100 единици автомобилна техника, добави той.

Операцията по освобождаването на Палмира е била планирана и осъществена под ръководството на руски военни съветници и в нея не са нанасяни удари по историческите паметници на града, уточни Рудской.

Останките от древните реликви на Палмира от птичи поглед (ВИДЕО)

"Подчертавам, че за съхраняване на историческото наследство, което не е било унищожено от терористите на ИД, удари в района на историческите паметници на древна Палмира не са нанасяни", заяви той.

Сирийските сапьори, подготвени от руски експерти в центъра за обучение в Алепо, започнаха да разминират Палмира и скоро към тях ще се присъединят руски специалисти. В момента в града се извършва проверка на сградите и съоръженията, заяви началникът на Главно оперативно управление на Генералния щаб на руската армия.
 
БТА