/ ThinkStock/Getty Images
Експерти призовават за бързи действия за ограничаване на затоплянето на климата.
Официалното оттегляне на САЩ от Парижкото споразумение за климата е тежък удар за този пакт за борба с климатичните промени, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Франс прес, след като вчера Вашингтон уведоми официално ООН, че излиза от споразумението, предаде БТА.

Безусловно това по най-сериозен начин подкопава споразумението, доколкото САЩ са водещи в света от гледна точка на вредните емисии. Разбира се, без най-голямата икономика в света много трудно може да се говори за споразумение за климата, каза Песков, цитиран от ТАСС, на всекидневния си брифинг с журналисти.

Експерти призовават за бързи действия за ограничаване на затоплянето на климата

Европейският съюз е готов да засили сътрудничеството с останалите страни в Парижкото споразумение въпреки обявеното от американците изтегляне, заяви еврокомисарят по въпросите на климата и енергетиката Мигел Ариас Канете.

"Парижкото споразумение има здрави основи и ще просъществува. ЕС, заедно с партньорите ни, е готов да засили сътрудничеството с всички страни за осъществяването му", реагира Канете в Туитър след новината за официалното оттегляне на САЩ.

Испанецът, който оглавяваше преговорния екип на ЕС във френската столица през декември 2015 г., увери, че Евросъюзът ще продължи да работи със "страните по споразумението и организациите в САЩ, които запазват ангажимента си към амбициозните действия в полза на климата. Под "страни по споразумението" той разбира американските градове и щати, които са убедени в необходимостта да се води борба срещу глобалното затопляне, отбелязва АФП.
Германия изрази съжаление за решението на американското правителство, но подчерта, че то не е изненадващо, посочва Асошиейтед прес.