Отложиха консултациите за номиниране на нов премиер на Ливан
Отложиха консултациите за номиниране на нов премиер на Ливан / снимка: Reutres

Ливанският президент Мишел Слейман отложи днес парламентарните преговори за номиниране на нов премиер, за да даде време на арабските страни, които се опитват да помогнат за решаване на политическата криза, предаде ДПА.

„Консултациите се отлагат за 24 и 25 януари със съгласието на всички фракции”, гласи изявление на президентския дворец.

Шиитското движение Хизбула се оттегли от правителството в сряда в момент на изострено напрежение заради международното разследване на убийството през 2005 г. на бившия премиер Рафик Харири. Очаква се Специалният трибунал на ООН да обвини за убийството членове на Хизбула, посочва БТА.

Предвидено бе Слейман да започне днес преговори с  парламентарните сили, за да бъде номиниран премиер, който да състави правителство. Днешното отлагане има за цел да даде време на преговорите в Сирия между сирийския президент Башар ал Асад, турския премиер Реджеп Тайип Ердоган и емира на Катар шейх Халифа Ал Тани, заяви правителствен източник. Те се надяват да намерят начин съперничащите си ливански фракции да стигнат до решение, което да сложи край на политическата безизходица и да предпази Ливан от уличните насилия, подобни на тези през 2008 г.