Отложиха дело срещу българин, съден за шпионаж в Румъния
Отложиха дело срещу българин, съден за шпионаж в Румъния / netinfo

Румънският апелативен съд отложи за 19 юли делото срещу българина Стамен Станчев, който е обвинен в шпионаж. Подсъдими по делото са и двама бивши румънски правителствени служители. Те са обвинени в държавна измяна.

Седем месеца продължава в Букурещ процесът срещу българина Стамен Станчев. Той е с мярка за неотклонение „домашен арест”, но и със забрана да напуска Румъния.

Според прокуратурата, Станчев, работещ като консултант на базираната в Швейцария банкова група "Креди Сюис Фърст Бостън" е събирал информация за стратегията за приватизация на румънски енергийни и комуникационни фирми за периода 2005-2008 година.

Престъпната дейност на обвинения е била фокусирана върху добиването с конфиденциална информация, свързана с раздържавяването на стратегически румънски компании, се казва в обвинителния акт.

Неговите съучастници Доринел Муча – бивш служител в министерството на икономиката, занимаващ се с приватизацията в енергетиката, и Раду Михай Дончу, бивш съветник в министерството на съобщенията, са застрашавали националната сигурност на Румъния, като са предали секретни документи на организирана престъпна група, се казва още в обвинението.

Такива секретни документи бяха намерени при обиск в дома на Станчев.

Стамен Станчев, който от години е консултант на едни от най-големите приватизационни сделки в Румъния, е бил постоянно следен и записван на видео от разузнавателните служби в Румъния.

Към делото има приложени няколко филмчета, в които освен българският гражданин, са записани и други важни фигури от политическите и бизнес кръгове на Румъния.

Видеозаписите показват срещите на Стамен Станчев с бившия министър на комуникациите и информационните технологии Жолт Над, с лидера на синдикатите от румънската петролна компания „Петрол”.

Тези срещи са се провеждали на обществени места. Записите показват, че отношенията между вече бившите министри и Станчев са били изключително близки и сърдечни.

Срещу тези министри също е започна наказателно производство преди седмица.

„Ще съдя Румъния за нарушени граждански права, за незаконен арест и за това, че губя страшно много пари, защото не работя в момента. Жертва съм на политическата ситуация в Румъния, а не на икономически интереси”, това каза след края на съдебното заседание в специално интервю за Дарик радио Стамен Станчев.