/ iStock/Getty Images
След 14 години реставрация Мавзолеят на Август отваря отново вратите си за посетители, съобщава АНСА.

В края на дълъг проект за възстановяване и реставрация, едно от най-впечатляващите архитектурни произведения от римско време и най-голямата кръгова гробница в древния свят ще бъде отново достъпно за посетители от 1 март.

"След 14 години този уникален паметник се отваря отново за света. Това е исторически момент“, казва кметът на Рим Вирджиния Раджи.

„Няколко дни след Коледа правим подарък на римляните и гражданите от цял свят. Шедьовър на древен Рим, съкровище с безценна стойност, което се преражда в целия си блясък. Цел, постигната благодарение на ползотворната работа в екип, преди всичко благодарение на подкрепата и акта на покровителство на фондация „ТИМ“. Значително свидетелство за ефективността и далновидното сътрудничество между общината и частните предприемачи“, продължи тя..

Повторно отваряне, по време на , което кметът нарече „послание на надеждата“. «От 1 март до 21 април, Коледа в Рим, посещението ще бъде безплатно за всички,както и през цялата 2021 г. ще бъде безплатно за римляните. Това е подарък, който давам на своите съграждани“, подчертава Раджи. От 21 декември сайтът за резервации ще бъде отворен и "ще можем да организираме посещения в съответствие с противоепидемичните разпоредби".

След първата фаза на консервативна реставрация, завършена през 2019 г. и осъществена чрез публично финансиране от 4 275 000 евро (от които 2 милиона платени от Mibact и 2 275 000 от Roma Capitale), в момента е в ход фазата на подобряване на паметника, финансирана от фондация „ТИМ“ с акт за спонсорство.

Произведенията, режисирани от Капитолийския надзор за културно наследство, ще позволят създаването на маршрут, който ще разкаже различните исторически фази на Мавзолея, заобиколен от пътека без архитектурни бариери, заедно с реконструкцията на пл. „Аугусто Императоре“, започнала през май. А що се отнася до интервенциите на площада, кметът обясни: "едновременно с възстановяването на монументалната част ние продължаваме да преместваме автобусната спирка и прогресивната пешеходна площ на площада, за да го подобрим и да му придадем значението, което заслужава".

Представяйки интервенцията за реставриране и възстановяване на мавзолея на Август, заедно с кмета на града бяха председателя на фондация „ТИМ“ Салваторе Роси, заместник-кмета на Рим с отговорност за културния растеж Лука Бергамо, специалният ръководител на Рим Даниела Порро и отговорника за на Капитолия Мария Витория Марини Кларели.

„През пролетта, благодарение на сътрудничеството между фондация „ТИМ“ и „Superintendence“, посетителите също ще могат да се ориентират в историята на Мавзолея благодарение на възможностите, предлагани от мултимедийните технологии“, каза заместник-кметът, добавяйки: „откриването на Мавзолея има още по-голямо значение, тъй като се свързва с ангажимента на „Superintendence“, благодарение на който започнаха работите на площад „Аугусто Императоре“, които трябва да приключат за тази първа фаза през декември 2021 г. ". 
БГНЕС