Откриха скривалище с тон експлозиви на границата между Египет и Ивицата Газа
Откриха скривалище с тон експлозиви на границата между Египет и Ивицата Газа / netinfo

Египетските сили за сигурност откриха подземно скривалище с един тон експлозиви край границата с Ивицата Газа, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на анонимен източник от службите за сигурност.

Повечето от експлозивите били от типа ТNT, вероятно добити от противопехотни мини. Те се намирали в 34 найлонови чувала и е трябвало да бъдат вкарани контрабандно в ивицата Газа.

Скривалището било открито при операция с участието на стотици служители на силите за сигурност и военното разузнаване, които издирвали на Синайския полуостров двама палестинци, заподозрени в подготовката на самоубийствени нападения в египетски курорти.

Арестувани са 37 египетски и палестински граждани, заподозрени в принадлежност към широка мрежа, замисляща атентати на Синайския полуостров, посочи същият източник. Сред задържаните са шофьори и трафиканти на оръжие.

Контрабандата между Египет и Израел или Ивицата Газа отдавна е начин за препитание на някои бедуини, отбелязва АП. Освен оръжия и цигари, често през границата преминават и чужденци, търсещи работа в Израел.

Израел непрестанно обвинява Египет, че не прави достатъчно за предотвратяване на контрабандата с оръжие към Ивицата Газа, която се извършва главно през тунели, прокопани под границата.