Откриха шокиращи кадри на камерата, с която Мохамед Мера снимал убийствата
Откриха шокиращи кадри на камерата, с която Мохамед Мера снимал убийствата / снимки: Reuters

Полицията намери в жилището на Мохамед Мера камерата, с която той е заснел престъпленията си, и изгледа "изключително красноречивите" записи, направени с нея, предаде АФП, като цитира прокурора на Париж Франсоа Молен.

Мера заснел и трите си престъпления, при които уби седем души, сред които равин, три деца на възраст между 4 и 7 години, и трима френски военни, и рани тежко четвърти военен. Камерата на Мера е била намерена в чанта в апартамента му.

"На изгледаните кадри Мера се вижда да разговаря с военния, който е искал да му продаде мотоциклета си (първата жертва на Мера, убита на 11 март). По време на разговора Мера пита военния какъв е чинът му и после го застрелва, докато изрича думите "Ти убиваш братята ми, така че на свой ред аз ще убия теб", съобщи Молен.

"На кадрите се вижда и как Мера убива военните в Монтобан. Това е една изключително жестока и ужасяваща сцена. После той бяга от местопрестъплението със скутера си, викайки "Аллах е велик", допълни Молен, цитиран от БТА. "Накрая на кадрите се вижда как Мера извършва убийството в еврейското училище в Тулуза в понеделник сутринта", заяви прокурорът.

Самият Мера казал по време на преговорите в хода на операцията и при обаждането си в телевизия "Франс 24" преди началото на операцията, че действително е правил записи, които е качил в интернет. Не се знае обаче нито кога, нито къде са качени записите, нито за колко точно записа става дума. Мера беше убит по-рано с куршум в главата след като специалните части на полицията нахлуха в апартамента му след 32-часова обсада. Той се опитал да избяга от прозореца на банята, като продължавал да стреля по командосите и в последните мигове от живота си.

Спецчастите имали заповед на направят всичко възможно, за да заловят Мера жив, припомни прокурорът на Париж, цитиран от Франс прес. Трябвало е да стрелят само при законна самозащита. Точно затова и операцията продължила толкова дълго, защото командосите направили всичко по силите си да хванат Мера жив, поясни прокурорът. При операцията бяха ранени петима командоси. В последните мигове от живота си Мера носел черна джебала и бронирана жилетка, поясни парижкият прокурор.

Разследването на трите убийства, извършени от Мера, продължава и е насочено върху издирването на евентуален негов съучастник. Майката, братът и приятелката на убиеца бяха задържани по-рано.

По време на обсадата на жилището му Мера говорил с участващите в операцията по задържането му, разказал житейския си път, и описал подготовката си в Ал Кайда във Вазиристан, на границата между Пакистан и Афганистан, повтори прокурорът на Париж.

Откриха шокиращи кадри на камерата с която Мохамед Мера снимал убийствата
netinfo

Междувременно афганистанските власти, американските сили в Афганистан и силите на НАТО в Афганистан, както и Пакистан, уверяват, че не разполагат информация за пребиваване на Мохамед Мера на територията на тези две страни, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Прокурорът на Париж Франсоа Молен каза, че Мера е бил в Афганистан и в Пакистан, съответно през 2007 г., през 2010 г. и през 2011 г. В Пакистан той е прекарал два месеца през 2011 г. Мера е бил засечен при пътна проверка от афганистанската полиция и бил предаден на американки военни, които го изпратили във Франция с първия самолет, заяви Молен по повод евентуален престой на Мера в Афганистан през 2010 г. От средата на август до средата на октомври 2011 г. Мера е бил в Пакистан. Престоят му там бил кратък, защото се разблял с хепатит А, допълни прокурорът.

Според източници, близки до разследването, Мера е бил задържан за кратко в афганистанската провинция Кандахар през ноември или през декември 2010 г. По повод на тези информации Джими Къмингс, говорител на ИСАФ в Афганистан, подчерта, че силите на НАТО издирват повече информации за този човек в сътрудничество с френските военни в Афганистан и с афганистанското правителство. "За момента не разполагаме с никаква информация за негово евентуално задържане от ИСАФ или от американската армия", поясни говорителят.

Афганистанските власти и афганистанското разузнаване също увериха, че не разполагат с информации за пребиваване на Мера в Афганистан. От офиса на губернатора на Кандахар дори нарекоха тези твърдения "безпочвени".

"Силите за сигурност никога не са задържали френски гражданин на име Мохамед Мера", увери говорител на губернатора на Кандахар в отговор на твърдения на началника на затвора в Кандахар Гулам Фарук, че афганистански сили за сигурност арестували Мера на 19 декември 2007 г. и са го осъдили на три години затвор за планирани бомбени нападения, предаде Ройтерс.

Адвокатът на Мера Кристиан Етлен също подчерта, че от декември 2007 г. до септември 2009 г. клиентът му е бил във френски затвор заради обир, съпътстван с насилие, и следователно няма как да е бил в Афганистан по същото време. По повод на евентуално пребиваване на Мера на пакистанска територия висши представители на силите за сигурност и на Междуведомствената разузнавателна служба заявиха за Франс прес, че няма никакви следи за негово преминаване през тази страна. Но те допълниха, че е много вероятно той да е влязъл там, избягвайки проверките по границите.