Откриха оксфордски учен и арт дилър убит в дома му
Откриха оксфордски учен и арт дилър убит в дома му / ThinkStock/Getty Images

Оксфордският учен Ейдриън Грийнууд бе убит в дома си във Великобритания. Задържан е заподозрян за убийството, съобщи полицията на окръг Темз Вали.

В събота полицията потвърди, че тялото на учения е открито в четвъртък от чистачката. Аутопсията показва, че причината за смъртта е множество прободни рани в гърдите и шията.

По подозрение за убийството на Грийнууд е задържан 26-годишен мъж, но оръжието на престъплението все още не е намерено. Полицията издирва всички, които са видели Грийнууд след 5 април.

Ейдриън Грийнууд е роден през 1973 г. Той е добре известен историк, колекционер на антики и арт дилър. Автор е на стотици статии за изкуството, както и на две книги, посветени на военната история. Широката си известност като учен и бизнесмен е получил заради конфликта му с автора на книгите за Хари Потър - Джоан Роулинг, заради продажбата на личните й вещи и автографи.

Широк отзвук получи и историята с кражбата на неговия екземпляр от първото издание на "Хари Потър". След това Грийнууд се появи по няколко телевизии, пред които каза, че продажбата на библиографска рядкост ще бъде много трудна. След това крадецът остави книгата в близост до аптека в Абингдън. По-късно нападателят бе арестуван и влезе в затвора.

Като търговец на картини Грийнууд е работил с крупни клиенти, като Британската библиотека и музея Гети в САЩ.

Източник: БГНЕС