Два случая на африканския щам на коронавирус са открити в Обединеното кралство, съобщи здравния министър на Великобритания Саджид Джавид пред Sky News. По думите му болните вече са изолирани и се извършват целенасочени тестове в райони, където са открити случаите - в Челмсфорд и Нотингам.
 

В събота вечерта Германия също потвърди първите два случая на новия щам "Омикрон" на COVID-19 при пътници, пристигнали на летището в Мюнхен от Южна Африка. „Два случая на новия щам на вируса, класифициран от Световната здравна организация като опасен вариант, са потвърдени в Бавария“, се казва в изявление на здравното министерство на страната, без да се оповестяват повече подробности.

Проф. Александрова: Новият щам е доста променен от оригиналния вирус (ВИДЕО)

Малко след това подобна новина дойде и от Италия, където здравните власти също потвърдиха, че са открили първи случай на новия щам "Омикрон" на COVID-19 при пътник от Мозамбик, предаде АФП. „Пациентът и членовете на семейството му са в добро здраве“, се казва в изявление на Националния здравен институт.


За вероятен първи случай на заразяване с новия тип коронавирус в Чехия съобщи и премиерът на страната Андрей Бабиш по-рано в събота.
„Жената, която беше тествана за наличието на новия щам на коронавирус "Омикрон" е посетила Намибия и се завърна в Чехия през Южна Африка и ОАЕ. Чакаме резултатите от нейното изследване. Тя вече е изолирана, всичките й контакти се проверяват“, допълни той.

Здравните власти с нови COVID заповеди от началото на декември (ОБЗОР)

Световната здравна организация вече класифицира варианта на COVID-19, открит в Южна Африка, като "предизвикващ безпокойство "и го обозначи с гръцката буква "Омикрон".

В тази връзка Съединените щати и Европейският съюз ограничиха въздушен трафик с Южна Африка и някои съседни страни.