/ NOVA
Мемориална плоча в чест на българския революционер Георги Раковски бе открита днес в бесарабския град Тараклия, Република Молдова.

Събитието бе организирано по случай 200-годишнината от рождението на великия българин. Плочата, на която са написани думите на Раковски "Бащино огнище не забравяй, стари обичаи не презирай!", бе монтирана в камък в градинката на Тараклийския държавен университет "Григорий Цамблак".

200 години от рождението на Георги Раковски (ВИДЕО)

Ректорът на учебното заведение Мария Паслар, съвместно с ръководителя на Службата за външни отношения в кабинета на председателя на район Тараклия Степан Карамалак, тържествено откри паметния знак, а събралите се поднесоха цветя пред мемориала. За изключителното явление в българската национална история, идеолога, стратега и организатора на националната революция Георги Раковски, говориха българският консул в Тараклия Ангел Маринков, историкът Иван Думиника и други.

Всички работи по изработката на паметника и благоустройството около него бяха поети от районния съвет на Тараклия и местни предприемачи.
БТА