Откриха 68-мата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк
Откриха 68-мата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк / снимка: Gulliver/Getty Images

Сирийската криза се очаква да заеме едно от централните места в дневния ред на започналата днес в Ню Йорк 68-ма сесия на Общото събрание на ООН, въпреки че председателят на Общото събрание, представителят на Антигуа и Барбуда Джон Уилям Аш, изброи повече от 170 теми, които делегатите от 193 страни ще обсъждат, предаде АП.

Съветът за сигурност на световната организация е органът, който по традиция се занимава с въпросите на войната и мира, но тази година речите в Общото събрание често ще се фокусират върху войната в Сирия. Сред останалите теми са предотвратяването на въоръжени конфликти, защитата на околната среда, устойчивото развитие, върховенството на закона, защитата на човешките права.

Още тази вечер веднага след официалната церемония по откриването се очаква генералният секретар Бан Ки-мун да запознае делегатите със заключенията в доклада на оръжейните инспектори относно химическите оръжия в Сирия, което той направи в Съвета за сигурност ден по-рано, пише БТА.

Идната седмица на сесията се очаква да пристигнат над 130 държавни и правителствени ръководители и поне 60 външни министри, съобщи по-рано днес Бан Ки-мун на пресконференция.