Отбелязват 13-та годишнина от геноцида в Сребреница
Отбелязват 13-та годишнина от геноцида в Сребреница / снимка: БГНЕС

С решение на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина днешният 11 юли, на който се навършват 13 години от трагедията в Сребреница, е обявен за ден на траур страната. Босненските мюсюлмани отбелязват 13-та годишнина от геноцида в Сребреница - клането, на което през юли 1995 г. са били подложени мъжете и момчетата в града.

Тазгодишната церемония ще бъде белязана от опасения за антимюсюлманско насилие след оправдателната присъда на командващия мюсюлманските сили в Сребреница по време на войната Насер Орич. Няколко десетки хиляди души се очаква да присъстват на церемония, по време на която идентифицираните останки на 307 души ще бъдат положени в Мемориала в Поточари, край Сребреница.

Около 1500 полицаи ще бъдат разположени по пътищата към града и в околностите на мемориала, за да предотвратят всяко възможно насилие в района, населен предимно със сърби, съобщи местната полиция. До днес около 2900 жертви на клането в Сребреница, ексхумирани от десетки масови гробове и идентифицирани с ДНК-тестове, са погребани в Поточари. Международният съд в Хага окачестви през юли 1995 г. събитията в Сребреница като геноцид. Главните виновници за клането в Сребреница, бившите лидери на босненските сърби Ратко Младич и Радован Караджич се укриват, откакто Международният трибунал в Хага ги обвини за геноцида през 1995 г. смята се, че във войната в Босна и Херцеговина са загинали най-малко 100 000 души.