/ iStock/Getty Images
Световният ден за безопасност на труда се отбелязва всяла година на 28 април. За първи път Международната организация на труда (МОТ) отбелязва този ден през 2001 година.

В своя днешен вид Световният ден започва да се чества през 2003 година, когато с негова помощ МОТ лансира идеите за превенция срещу нещастните случаи по време на работа и свързаните с тях условия на труд и професионални заболявания. Световният ден за безопасност на труда е свързан с Международния ден в памет на загиналите и пострадали от трудови злополуки, който се отбелязва ежегодно от 28 април 1989 година.

Международната конфедерация на свободните профсъюзи и международното синдикално движение превърнаха този ден в събитие от световен мащаб, като разшириха неговата тематика и го свързаха с въпросите за устойчивата заетост и условията на труд. Международният ден в памет на загиналите и пострадалите от трудови злополуки се отбелязва в повече от 100 страни в света.

По данни на МОТ всяка година 2.2 милиона работници по света умират поради трудови злополуки и професионални болести. Загубите от това възлизат на 4% от брутния вътрешен продукт в световен мащаб. 
БГНЕС