/ iStock/Getty Images
Спокойно можем да кажем, че плодовете са една от най-добрите храни: те са сладки и сочни, а хранителните им свойства обикновено са доста полезни, пише Мария Алкарас в испанския АВС. Те могат да се ядат по всяко време: за закуска, обяд, вечеря, а също и като десерт. В крайна сметка от плодовете не се напълнява, те могат да се консумират дори през нощта.

Изборът на плодове е огромен, като винаги е по-добре да се избират сезонни плодове, защото те са по-здравословни. Има обаче един плод, който е популярен по всяко време на годината, а именно бананът. Може да се намери на рафтовете на магазините целогодишно, а също така съдържа голям брой вещества, полезни за нашето тяло.

Според ръководителя на отделението по клинично и диетично хранене в университетската болница в Ла Пас д-р Кармен Гомес Кандела бананите имат същите свойства като другите плодове: те са с високо съдържание на вода и ниско съдържание на протеини и мазнини. Както отбелязва тя, има плодове с високо съдържание на мазнини, като авокадо, но това е изключение. В допълнение, банановите протеини съдържат аминокиселина, наречена триптофан.

Защо фибрите са полезни

Говорейки за свойствата на банана, д-р Гомес Кандела отбелязва, че този плод е важен източник на фибри. „Интересното е, че съдържа два вида фибри, които допринасят за правилното функциониране на червата“, казва експертът. Бананите съдържат разтворими диетични фибри, което забавя усвояването на мазнините и въглехидратите, а също така помага да се избегне рязко покачване на кръвната захар след хранене. „Като цяло можем да кажем, че фибрите изграждат и подобряват функционирането на стомашно-чревната система“, добавя Кармен Гомес.

Тя подчертава високото съдържание на витамин В6 в бананите. Този витамин е от първостепенно значение за метаболизма (протеини, въглехидрати, мазнини). „Той също така насърчава невротрансмисията в мозъчните клетки, която превръща триптофана в серотонин“, обяснява тя. Този процес е много важен за развитието на мозъка през детството, той също влияе върху образуването на кръвни клетки и имунната система.

Защо бананът е идеален за спортисти?

Д-р Кармен Гомес Кандела обяснява, че бананът е чудесен плод за спортисти, тъй като е с високо съдържание на калории: 100 грама съдържат около 100 калории. „Важно е също така да се отбележи, че като се има предвид ниското съдържание на въглехидрати и ниският до умерен гликемичен индекс на бананите, те чудесно помагат да възстановите енергията си по време или след тренировка. Бананите са важен източник на калий и други микроелементи като магнезий, които помагат на тялото да се възстанови от физическо натоварване“, обясни д-р Гомес Кандела.

Бананите съдържат триптофан, аминокиселина, която може да се превърне в серотонин, според експерта. „Триптофанът е предшественик на серотонина, невротрансмитер, наричан още хормон на щастието. Ниските нива на серотонин обикновено водят до депресия или лошо настроение “, обяснява лекарят.

Бананът насърчава производството на серотонин поради съдържанието на витамин В6. В допълнение, бананът съдържа мелатонин, който например е отговорен за регулирането на цикъла сън-събуждане и има антиоксидантни ефекти. „Към това можем също да добавим, че бананът е много задоволителен продукт, чиято консумация води до значително увеличение на глюкозата, а това от своя страна допринася за добро здраве“, казва експертът.

Колко банани можете да ядете на ден?

Бананите се предлагат в магазините целогодишно и освен това са много удобни за носене в раница или чанта. „Най-добре е да ядете три банана на ден по различно време: за закуска, обяд, вечеря, след обяд или преди лягане, в зависимост от ситуацията. Основното е да се опитате да ядете три банана по различно време на деня“, препоръчва д-р Кармен Гомес Кандела.

По принцип можем да ядем по един банан на ден, но след това трябва да разнообразим диетата с други плодове. „Има противопоказания за консумацията на банани, но те са много малко. Те не трябва да се ядат от хора с високи нива на калий поради определени заболявания, като бъбречна недостатъчност, индивидуална непоносимост или хранителна алергия. Това се отнася не само за бананите, но и за всеки плод “, обяснява лекарят.

Превод и редакция: DarikNews