/ БГНЕС
Руски съд осъди журналист на две години затвор за публикуване на съобщения в интернет, осъждащи руската инвазия в Украйна. По същото време в Москва бяха арестувани петима журналисти от независими медии, предаде Франс прес.

Михаил Фелдман, журналист и активист от град Калининград, беше признат за виновен в опит да "дискредитира" руската армия и ще трябва да изтърпи присъдата си в наказателна колония със "строг режим", съобщи специализираната неправителствена организация ОВД-Инфо.

Руски журналист беше осъден на 7 години затвор за критики срещу нашествието в Украйна

Фелдман вече веднъж е бил глобяван за "дискредитиране" на армията в началото на 2022 г., след като е участвал в демонстрация срещу войната на Русия в Украйна. След това той е бил обвинен в рецидив и наказателно преследван.

По данни на ОВД-Инфо той е обвинен, че е споделял в интернет съдържание, осъждащо руската инвазия в Украйна.

"Не съм убивал, не съм грабил, не съм крадял, не съм изнасилвал и със сигурност не съм водил завоевателна война срещу съседна държава", е казал журналистът в заключителното си слово преди произнасянето на присъдата, съобщи ОВД-Инфо.

В Москва Антонина Фаворска, фотограф от СОТАвижън (SOTAvision), една от последните медии, които отразяват политическите репресии в Русия, е обвинена в "екстремизъм", за което се предвижда тежка присъда затвор, съобщиха от медията ѝ.

Според СОТАвижън това дело е свързано с дейността на движението, ръководено от покойния опозиционер Алексей Навални, който почина в затвора през февруари и чиито организации са класифицирани като "екстремистки" от руските съдилища.

Антонина Фаворска от години отразява съдебните процеси срещу Навални. Именно тя засне последното видео, показващо опозиционера, на 15 февруари по време на съдебно изслушване.

Тя е арестувана на 17 март, няколко часа след като е положила цветя на гроба му, и впоследствие е осъдена на 10 дни административен арест за неподчинение на полицията.

Марина Овсянникова: Путин уби Навални (ВИДЕО)
       
Вчера вечерта, след като е излежала тази присъда, тя отново е била задържана при излизането си от ареста. След това апартаментът ѝ е претърсен, както и този на родителите ѝ, и тя е настанена отново в ареста, съобщи СОТАвижън.

Други две журналистки, Александра Астахова и Анастасия Мусатова, които са дошли да посрещнат колежката си при освобождаването ѝ от затвора, са били арестувани за кратко и жилищата им също са били претърсени, съобщи ОВД-Инфо.

И накрая, вчера вечерта полицията е арестувала Екатерина Аникевич от медията СОТАвижън и Константин Жаров от РусНюз (RusNews), след което ги е освободила, без да им бъде повдигнато обвинение на този етап.

По време на ареста Жаров е бил бит и заплашван със сексуално насилие от полицейски служители, твърди свидетелка на случилото се, цитирана от ОВД-Инфо.

"Ритаха ме, затискаха главата ми с крак, извиваха ми пръстите, подиграваха ми се, когато се опитвах да се изправя", разказва Жаров, цитиран от РусНюз. Журналистът и колегите му са били обиждани, че са "наркомани" и "взломаджии" от полицаите, докато са ги били, става ясно от разказа на Жаров пред неговата медия. Според него насилието е било провокирано от заснемането на репортаж в близост до дома на журналистката Антонина Фаворска.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Алексей Маргоевски/БТА