Осъдиха 84-годишна монахиня, проникнала в строго охранявана ядрена централа
Осъдиха 84-годишна монахиня, проникнала в строго охранявана ядрена централа / sxc.hu

Американската монахиня на 84 години, която успя да проникне в строго охранявания периметър на ядрена централа в южния американски щат Тенеси, беше осъдена на 35 месеца затвор, предаде Франс прес, като се позова на американски вестници. Сестра Меган Райс успя да проникне през няколко реда заграждения в комплекса, смятан за един от най-строго охраняваните в САЩ. Тя беше придружавана от двама пацифисти. Нахлуването в ядрения комплекс стана през юли 2012 година.

Тримата прекараха близо два часа в пределите на обекта, преди да бъдат задържани от охраната. През това време те успели да разпънат плакати, на които написали с помощта на спрейове "Нека да работим за мира, а не за войната". Те изцапали с червена боя стените на сграда, в която се складирал и третирал високообогатен уран, използван за производството на атомни бомби.

Инцидентът стана причина за преразглеждане на стандартите за сигурност в ядрените централи в страната, отбелязва БТА. Сестра Райс, която е в затова откакто миналата година беше призната за виновна, помоли съдията по делото Амул Тапар да й наложи максимална присъда.

"Моля ви, не бъдете снизходителен към мен. Да остана в затвора до края на живота си е най-голямата чест, която можете да ми окажете", заяви тя в съда.

Другите двама активисти - Майкъл Уоли на 64 години и Грег Бьорти-Обед на 58 години, бяха осъдени на пет години и два месеца затвор, защото в миналото са извършвали други нарушения на закона и това за тях е рецидив.