Освободиха заподозрения за трафик на български берачи в Швеция
Освободиха заподозрения за трафик на български берачи в Швеция / снимка: БГНЕС, архив

Освободен е 43-годишният мъж, който бе задържан по подозрение за трафик на български берачи на горски плодове в Швеция, тъй като няма достатъчно доказателства за вината му, съобщиха във вторник прокурори, пише шведският англоезичен сайт The Local.

"Неговата версия е, че довел семейството си в Швеция да берат боровинки, че те брали плодове само за лична употреба и че няма никакво съвместно бизнес начинание, заяви прокурорът Аника Бьокефорс пред местен вестник в Упсала.

Мъжът, 43-годишен български гражданин, е арестуван на 19 юли, след като, според твърденията, подмамил трима други българи да дойдат в Швеция с обещания за добра заплата, жилище и работа, посочва БТА. Вместо това работниците били откарани на площадка за къмпинг южно от Гевле, без течаща вода, или санитарни съоръжения.

Но според прокурорката от Упсала, полицейското разследване не открило нищо, което да доказва, че мъжът действително е извършил престъплението, в което е обвинен. Прокурорката не вярва и че по-нататъшно разследване на въпроса ще открие подобно доказателство, твърди вестникът.

Мъжът и преди е бил обект на подобни обвинения в Швеция, но те също отпаднали навремето поради липса на доказателства.