Виктор Бут
Виктор Бут / Guliver/Getty Images
Руските държавни медии възхваляват днес президента Владимир Путин за "победата" му с размяната на затворници със САЩ, в резултат на което руският оръжеен търговец Виктор Бут, известен като Търговеца на смърт, бе върнат в страната в замяна на американската баскетболистка Бритни Грайнър, предаде Ройтерс.

Бут пристигна в Москва в четвъртък вечерта след размяната на летището в столицата на Обединените арабски емирства Абу Даби.

Освободеният руски оръжеен търговец каза, че е благодарен на американската страна за уважителното и благородно отношение по време на размяната. Това съобщи днес съпругата му Алла Бут, цитирана от ТАСС.

"Той каза, че е благодарен на американската страна за това, че са го нахранили. Той каза, че не е ял толкова много на практика през последните 12 години. Отнесли са се с него много благородно, с уважение: той не е пътувал с пранги, нито с белезници, с него са се отнасяли много благородно, разговаряли са. Обсъдили са всичко", каза Алла Бут.

В същото време тя отбеляза, че Виктор Бут се чувства ужасно след пътуването и е силно изтощен, тъй като не е спал от три дни. Надяваме се, че американската страна ще предаде на руското посолство онези документи и рисунки, които той не е успял да вземе със себе си от затвора, добави съпругата на оръжейния търговец.

Преговорите между САЩ и Русия за размяната на Виктор Бут срещу баскетболистката Бритни Грайнър не са стъпка за излизане от кризата в отношенията между двете страни, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред в. "Известия".

Съпругата на освободената баскетболистка Бритни Грайнър: Днес семейството ми е цяло

"Преговорите касаеха преди всичко темата за размяната и вероятно не е правилно да се правят хипотетични изводи, че това може да стане стъпка към излизане от онази криза, която в момента характеризира двустранните отношения. Не, двустранните отношения продължават да остават в подобно плачевно състояние", каза Песков.

Що се отнася до Виктор Бут, говорителят на Кремъл заяви: "Желаем му, разбира се, възможно най-бързо възстановяване."

"Това е капитулация за Америка", каза от своя страна руската депутатка Мария Бутина пред държавната телевизия на пистата на московското летище "Внуково" при пристигането на освободения оръжеен търговец.

"Това показва, че Русия не изоставя своите граждани, докато Америка призна поражението си", заяви Бутина пред съпругата и майката на Виктор Бут, които го прегърнаха, след като освободеният затворник стъпи на руска земя.

"Русия не го забрави", допълни Бутина, самата тя излежала присъда от 18 месеца в американски затвор по обвинение във внедряване и незаконни действия като агент на чуждо правителство.

След освобождаването си тя беше избрана за депутат в Държавната дума.