Бритни Грайнър
Бритни Грайнър / БГНЕС
Днес семейството ми е цяло. Toва заяви съпругата на баскетболната звездата Бритни Грайнър след новината, че спортистката е освободена от Русия и е на път за дома. Черил Грайнър даде извънреден брифинг в Белия дом заедно с президента на САЩ Джо Байдън.

Тя благодари за усилията на цялата държавна администрация да освободи Бритни от руския затвор.

Русия размени американската баскеболистка Бритни Грайнър за Виктор Бут

"През последните девет месеца всички вие бяхте толкова посветени в един от най-мрачните моменти в живота ми. Затова днес просто стоя тук, преизпълнена с емоции, но най-важната емоция, която изпитвам в момента, е просто искрената благодарност към президента Байдън и цялата му администрация“, каза Черил пред медиите.
 

Бритни Грайнър
БГНЕС

Тя обаче обърна внимание, че бившият морски пехотинец Пол Уилан, който се очакваше също да бъде освободен, остава в руски затвор вече близо четири години.

„Днес семейството ми е цяло, но както всички знаете, има толкова много други семейства, които не са като нас днес“, добави тя, визирайки Пол Уилън.

„Уверявам ви, че аз и съпругата ми ще се посветим на усилията по завръщането у дома на всички американци, включително и Пол, чието семейство е в сърцата ни днес“, каза тя.

„Не сме забравили за Пол Уилън, който е несправедливо задържан в Русия от години. Това не беше избор кой американец да върнем вкъщи. За съжаление, за напълно поради нелегитимни причини Русия третира случая на Пол по различен начин от този на Бритни“, каза посочи американският президент от своя страна.

„Гарантирам“, каза Байдън, че САЩ ще продължат да работят по освобождаването на Уилън. Съвсем скоро Бритни ще се върне в обятията на любимите си хора, обяви още държавният глава. По думите му баскетболистката е в самолета на път за САЩ.
 

Бритни Грайнър
БГНЕС

Тя беше разменена за руския оръжеен търговец Виктор Бут, а операцията се е провела на летището в Дубай със съдействието на Саудитска Арабия и ОАЕ.

САЩ и Русия са готови на размяна на затворници след присъдата на баскетболистката Грайнър

"Последните няколко месеца бяха ад за Бритни. Радвам се да мога да кажа, че тя е в добро настроение. Изпитва облекчение, че най-накрая се прибира у дома и е загърбила факта, че е изгубила месеци от живота си, преживяла е ненужна травма. Тя заслужава личното си пространство, уединение и време с близките си, за да се възстанови и излекува от времето, в което е била неправомерно задържана", обяви още Джо Байдън.