Американската баскетболна звезда Бртини Грайнър ще бъде освободена от Москва, съобщи BBC.

Руски съд отказа да намали присъдата на US баскетболистката Бритни Грайнър

Русия и САЩ са постигнали споразумение спортистката да бъде заменена срещу оръжейния търговец Виктор Бут, който излежава присъда в американски затвор. Размяната на затворници бе потвърдена от министерството на външните работи на Русия, цитирано от ТАСС. Тя е станала на летището на Абу Даби, столицата на Обединените арабски емирства.
 

Виктор Бут
Guliver/Getty Images


Грайнър бе задържана в Русия през февруари по обвинения, свързани с наркотици. Тя бе осъдена на девет години затвор, след като бе задържана на московското летище с минимално количество масло от канабис.

САЩ и Русия са готови на размяна на затворници след присъдата на баскетболистката Грайнър

От няколко месеца текат преговори с Вашингтон за размяна на баскетболистката с прословутия руски трафикант на оръжия Виктор Бут, който през 2012 бе осъден на 25 години затвор.

Бритни Грайнър е считана за най-добрата съвременна баскетболистка в света и една от най-добрите в историята на спорта.

Решението на администрацията на Байдън да се съгласи да пусне руснака Виктор Бут, известен като Търговеца на смърт, бе взето в обстановка на засилващ се натиск да бъде върната у дома Бритни Грайнър - най-известният гражданин на САЩ, държан в чуждестранен затвор.

Форматът "един срещу един" е изненадващ, предвид факта, че представители на американските власти бяха изразили решимост да върнат заедно с Грайнър и бившият морски пехотинец Пол Уилан, който е в руски затвор вече близо четири години, отбелязва АП.

Адвокатът на бившия морски пехотинец потвърди, че клиентът му е в руския затвор. Преговорите за освобождаването на Пол Уилан продължават, добави той, цитиран от Ройтерс.