/ iStock/Getty Images
Обявеното от израелския премиер Бенямин Нетаняху намерение да анексира обширни части от Западния бряг, ако спечели предстоящите парламентарни избори, предизвика остра негативна реакция по света, предаде Асошиейтед прес.

Говорителят на ООН Стефан Дюжарик каза днес, че световната организация смята, че всеки опит на Израел да наложи своя администрация в палестинските територии "ще бъде съкрушителен удар върху възможността за подновяване на преговорите, върху мира в региона и върху самия смисъл на двудържавното решение".

Нетаняху обяви, че ще анексира части от Западния бряг

Арабската лига също заклейми изявлението на Нетаняху като "много обезпокоително развитие и като израелска агресия", която, ако бъде осъществена, ще означава, че "Израел обявява край на мирния процес".

Външният министър на Йордания Айман Сафади заяви в специална декларация, че анексирането на израелските селища на Западния бряг ще разпали пламъците на конфликта в целия регион.

Бенямин Нетаняху иска да бъде запомнен като „пазителя на Израел“

Неназован официален американски представител, цитиран от Ройтерс, заяви по същия повод, че американска политика спрямо Израел и палестинските територии остава непроменена след изявлението на Нетаняху.

"Няма промяна засега в американската политика", каза служителят на администрацията на президента Тръмп, запитан дали Белият дом подкрепя намерението на Нетаняху. "Ние ще представим нашата "Визия за мир" ( в региона) след израелските избори и ще работим, за да решим кой е най-добрият път за постигане на така дълго търсената сигурност, перспектива и стабилност за региона", посочи той.
 
БТА