Две жени са били убити от партньорите си в два различни турски окръга, след като поискали да прекратят връзката помежду им. Те се прибавят към дългия списък на жертвите на насилието над жени в страната, пише "Хюриет дейли нюз".

В околия Памуккале в егейския окръг Денизли 25-годишната Шебнем Ширин е била намерена мъртва в апартамента си рано сутринта на 27 октомври, прободена във врата. Полицията е задължала Фуркан Зъбънджъ, заподозрян за убийството, докато се опитвал да напусне окръга. Той признал, че е убил жената, с обяснението: "Тя искаше да ме остави, затова се скарахме".

По време на погребалната церемония на 28 октомври в Денизли местни жени демонстрираха срещу убийствата с мълчалив протест пред джамията.

При друг случай в северозападния окръг Докжаели мъж на име Али Акбаба е прострелял 44-годишната си партньорка Сейхан Гьозер, която искала да прекрати връзката им. Таксиметров шофьор се опитал да помогне на агонизиращата Гьозер, но Акбаба го заплашил и му казал: "Остави я да умре". По-късно жената починала от нараняванията си.

82 жени са били убити в Турция само през първите 81 дни на 2021 г., показват данните на платформата "Ще спрем убийствата на жени" - организация за защита на правата на жените, която наблюдава случаите на насилие срещу жени.
БТА