Осем загинали са открити под рухналата сграда в Русия
Осем загинали са открити под рухналата сграда в Русия / Reuters

Осем са вече телата на загинали, открити на мястото на газовата експлозия в девететажната жилищна сграда в Астрахан. Двама остават в неизвестност, съобщи за ИТАР-ТАСС Олег Греков, началник на местния клон на министерството на извънредните ситуации.

Руският премиер Владимир Путин пристигна на работно посещение в Астрахан, невключено предварително в програмата му. Предвижда се министър-председателят да огледа местопроизшествието, да поговори с жители на сградата и да проведе съвещание за ликвидиране на последиците от трагедията.

В Астрахан е и първият вицепремиер Виктор Зубков, комуто Путин е възложил да оглави работната група за разследване на инцидента. Федералното следствие образува наказателно дело за нарушаване на нормите за сигурност при строителни дейности.

Астрахан е на 1300 км югоизточно от Москва. Вчерашната експлозия в сградата, където вероятно е избухнал газ за бита, разруши втория от общо шест входа, който се срути изцяло - до последния етаж, а също и няколко апартамента от съседния вход. След взрива бяха спасени 26 души, а петима ранени все още са в болница, включително две деца. Претърсването на развалините продължава.

Психолози подпомагат роднини и близки на загиналите и пострадалите. Федералното следствие образува наказателно дело за нарушаване на нормите за сигурност при строителни дейности.