/ Gulliver/Getty Images
Унгарските власти започнаха криминални проучвания срещу десетки хора за предполагаемо разпространение на фалшиви новини, свързани с пандемията, като ход, за който противниците на премиера Виктор Орбан твърдят, че има за цел да ги заглуши, съобщи агенция Блумбърг.

Орбан защити решението си за освобождаване на болнични легла

Правителството промени наказателния кодекс, за да позволи на властите да затворят хората за срок до пет години за „изкривяване“ на факти по начин, който се смята, че възпрепятства борбата с вируса.

Изменението придружава законодателство, което дава право на Орбан да управлява с укази за неопределено време, което предизвика тревога за бъдещето на унгарската демокрация.

След одобряването на закона в края на март властите започнаха 86 криминални проучвания за предполагаемо „всяване на паника“, според официални данни. Опозиционната партия Momentum заяви, че един от нейните привърженици е бил задържан за кратко в сряда след публикация във Facebook, споделяща подробности за антиправителствения протест.

Унгария удължава карантината заради коронавируса

„Възмутени сме, че в ход, напомнящ еднопартийното управление, полицията може просто да се появи в домовете на хората, да ги претърси и да ги отведе, защото са казали нещо, което правителството може да не хареса“, заявиха от Momentum в отделна публикация във Facebook ,

Правителството заяви, че законът за фалшивите новини само разширява обхвата на съществуващите регулации и че не се прилага по отношение на критиката към политиката му.

„За да бъде наказуемо, действието трябва да има потенциал да възпрепятства или ограничава ефективността на защитните мерки“, казва правителството на своя уебсайт.
БГНЕС