Виктор Орбан
Виктор Орбан / Gulliver/Getty Images
Унгарският премиер Виктор Орбан защити спорното си решение за освобождаване на хиляди болнични легла за пациенти с Ковид-19. То бе критикувано от експерти, които смятат, че излага на опасност хора, страдащи от други тежки болести, предаде Франс прес.

На 7 април унгарското министерство на здравеопазването нареди на болниците да запазят най-малко 60 на сто от 70-те хиляди болнични легла в страната за пациенти с Ковид-19. Казано бе, че ако е необходимо, за да се постигне тази цел, могат да бъдат изписвани други болни.

Унгария удължава карантината заради коронавируса

"Ние сме насред голяма операция от военен тип, която създава неудобства", заяви Орбан в седмичното си обръщение по общественото радио. Той призна, че решението е "смущаващо", но подчерта, че не може да се избегне.

Откакто болниците прилагат тази мярка, унгарски медии все по-често показват истории на пациенти или техни семейства, които нямат друга алтернатива освен домашно лечение на болни, нуждаещи се от грижи, в момент, когато в страната е въведена обща карантина.

Унгария е с население малко под 10 милиона. Досега са регистрирани близо 1800 случая на заразяване с COVID-19, от които 156 са завършили със смърт.
Според Орбан обаче се очаква значително увеличаване на случаите. "Надяваме се на най-доброто, но се готвим за най-лошото", подчерта той.
БТА