/ Gulliver/Getty Images
Може да прозвучи грубо, но надеждата за мир се нарича Доналд Тръмп, смята Орбан
Според унгарския премиер Виктор Орбан бившата германска канцлерка Ангела Меркел е можела да предотврати руската война в Украйна, ако все още е била на поста си, съобщи ДПА.

В реч на събитие в Берлин, Орбан заяви, че Меркел е предотвратила война през 2014 г. чрез действията си след руското анексиране на Крим. "Това, което Ангела Меркел направи по време на кримската криза, беше шедьовър", каза той.

Украйна предупреди за опасност от още ракетни удари в цялата страна

Орбан, който има много критици в лявоцентристкото германско правителство - включително заради позицията си към ЕС, се срещна в неделя с Меркел в рамките на посещението си в Берлин. Не бе съобщено какво са обсъждали.

На днешното събитие, организирано от списанието за политика и култура „Цицеро“ ("Цицерон"), Орбан заяви, че президентът на САЩ Джо Байдън не е правилният човек, който да сложи край на бойните действия в Украйна. Според него необходимо е да бъде постигнато споразумение между САЩ и Русия. Но Байдън е отишъл твърде далеч в критиките си към президента Владимир Путин, подчерта Орбан. "Може да прозвучи грубо, но надеждата за мир се нарича Доналд Тръмп", каза той.
БТА