Оправдаха майка, обвинена за смъртта на бебето й, след 32-годишна сага
Оправдаха майка, обвинена за смъртта на бебето й, след 32-годишна сага / снимка: БГНЕС
След 32 г. потвърдиха, че бебето Азария е било убито от диво куче динго
54337
След 32 г. потвърдиха, че бебето Азария е било убито от диво куче динго
  • След 32 г. потвърдиха, че бебето Азария е било убито от диво куче динго

След 32-годишна съдебна сага австралийски съд призна окончателно, че бебето Азария Чембърлейн действително е било убито от диво куче динго. Световноизвестният мистериозен казус, по чийто сюжет е заснет филма „Плач в тъмнината” с Мерил Стрийп, започва през 1980-а, когато в австралийската пустиня изчезна двумесечното бебе Азария. Две години по-късно майката Линди е осъдена на доживотен затвор за предполагаемото убийство на момиченцето. Родителите обжалват неуспешно няколко пъти, като твърдят, че бебето е станало жертва на диво куче. Четири години след присъдата на Линди тя е освободена след появата на нови сведения по делото, но следват още дела.

Днес - 30 години след първоначалната присъда срещу родителите Линди и Майкъл, Върховният съд на австралийската Северна Територия призна семейството за невинно.

Азария изчезва на 17 август 1980 г., докато тя и родителите й Линди и Майкъл са на къмпинг до природния феномен Улуру - огромната скална формация, позната също като Ейърс Рок, в Централна Австралия. Случаят веднага нашумява и общественото мнение е разделено по отношение на това дали Азария е убита или версията за нападение от диво куче е достоверна.

Казусът става най-медийно отразяваният подобен случай в историята на Австралия. Много хора отхвърлят версията на Линди, като аргумент за това става твърдението, че 32-годишната жена не скърби достатъчно. Семейството принадлежи към Църквата на адвентистите от седмия ден и тази малка религия започва да бъде представяна в някои медии като секта, която прави жертвоприношения с бебета. Много хора по това време са и скептични към това дали изобщо е възможно едно куче динго да нападне човек.

През 1986-а - четири години след доживотната присъда на Линди, са намерени окървавени бебешки дрехи в хралупа на динго до самата скала Улуру. Линди е освободена и след повторно тригодишно дело оправдана.

В следващите години се документират няколкостотин случая на нападения на кучета динго срещу деца и общественото мнение постепенно започва да вярва на версията на Линди. През 1995 г. трето дело приключва без присъда.

Днес Линди и Майкъл, които от 1991-а са разведени, присъстваха в съда в Даруин и се разплакаха, когато чуха оправдателната присъда.