Пратеникът на папа Франциск по урегулиране на конфликта в Украйна, италианският кардинал Матео Дзупи, пристигна в Киев днес за двудневни разговори с официални лица относно войната с Русия, съобщиха от Ватикана.

Посещението му идва в момент, когато Русия твърди, че е отблъснала "широкомащабна офанзива" на украинските сили в окупирания от Москва Донецки регион.

67-годишният кардинал, който произхожда от католическата общност "Сант'Егидио", специализирана в областта на дипломацията и усилията за постигане на мир, ще "изслуша задълбочено украинските власти относно възможните начини за постигане на справедлив мир", заявиха от Ватикана.

"Украйна приветства интереса на Ватикана към кървавата война, започната от Русия, и намеренията ѝ да разбере по-дълбоко реалностите на ситуацията“, написа в Туитър посланикът на Украйна във Ватикана Андрий Юраш.

Той заяви, че е сигурен, че "близкото запознаване" с последиците от войната "със сигурност ще помогне за намирането на подходящи отговори в името на справедлив мир".

Папа Франциск многократно е призовавал за мир в Украйна, въпреки че опитите на Ватикана да посредничи в конфликта все още не са дали резултат. През първите няколко месеца след като Русия нахлу в съседната страна през февруари 2022 г., папата също бе подложен на критики, че не обвинява изрично Москва.

Украинският министър-председател Денис Шмигал се срещна с Франциск във Ватикана през април и го покани да посети страната му. Но ватиканските наблюдатели предполагат, че Франциск едва ли ще отиде, освен ако не може да пътува и до Русия, за да разговаря с президента Владимир Путин. През март Франциск разкри, че е предложил да отиде в Москва, за да преговаря за мир, но предложението е било отхвърлено. След това през май папата заяви, че е помолил Дзупи да оглави мирна мисия.

„Този ход дойде с надеждата, от която Светият отец никога не се е отказвал, че това може да постави началото на пътя към мира", заяви тогава говорителят на Ватикана Матео Бруни.

Папа Франциск: Войната между Русия и Украйна е световна война

На 18 май ватиканският информационен портал „Сизмографо“ съобщи, че Москва и Киев са отговорили, като са се съгласили с предложението на папата да приемат негови специални пратеници, които възнамеряват да споделят параметрите на евентуално ръководено от Ватикана прекратяване на огъня. Понтифът многократно е призовавал страните за прекратяване на огъня.

На 13 май папата и украинският президент Володимир Зеленски обсъдиха предложената от него "мирна формула" по време на среща.
БГНЕС