/ БГНЕС
Папа Франциск се надява да изпрати свои лични мирни пратеници при украинския и руския президент, за да се опита да посредничи за прекратяване на огъня в Украйна, съобщи в четвъртък католическият сайт "Сизмографо", цитиран от Ройтерс.

Сайтът, който е специализиран в новини от Ватикана и се ползва с доверие, съобщи, че това е "мисията" за която спомена загадъчно Светият отец при връщането си от посещение в Унгария миналия месец.

Според сайта планът е кардинал Матео Дзупи, архиепископ на Болоня, да отпътува за Киев за разговори с украинския президент Володимир Зеленски, а архиепископ Клаудио Гуджероти, ръководител на отдела за Източните църкви на Ватикана, да замине за Москва за среща с руския президент Владимир Путин.

Сайтът съобщава, че и двамата президенти са се съгласили да се срещнат с пратениците на папата, без да цитира източници или да дава подробности.

Говорителят на Ватикана Матео Бруни каза, че няма да коментира тази информация, но припомни неотдавнашните изказвания на Държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин, че "сега е моментът да се поеме инициативата за постигане на справедлив мир в Украйна".

Дзупи и Гуджероти не отговориха на запитванията за коментар по темата, а ключов дипломатически източник каза, че засега няма нищо "конкретно".

Ако папски пратениците бъдат изпратени В Москва и Киев, това би било жест, подобен на този на покойния папа Йоан-Павел Втори, който през 2003 г. изпрати високопоставени пратеници във Вашингтон и Багдад в неуспешен опит да предотврати избухването на войната в Ирак.

Зеленски се срещна с папа Франциск във Ватикана миналата събота, но в изказването си след срещата изглежда омаловажи възможността за посредничество от страна на Ватикана.

"С цялото ми уважение към Негово Светейшество, нямаме нужда от посредници, нуждаем се от справедлив мир, а Путин само убива. Нямаме нужда от посредници за преговори с него", каза Зеленски пред италианската телевизия.

Връщайки се от визита в Унгария на 30 април папа Франциск направи загадъчно, но озадачаващо изказване за възможността Ватиканът да вземе участие в мисия за спиране на войната.

"На дневен ред сега е мисия, но тя все още не е обявена публично. Когато стане ясна, ще я обявим", каза пред журналисти папата. И Киев, и Москва казаха тогава, че не знаят нищо за подобна мисия.

В изявлението на Ватикана в деня на визитата на Зеленски обаче не се спомена подобна мисия, а самият украински лидер каза, че е поискал от папата да подкрепи мирния план на Киев, в който се призовава за възстановяване на териториалната цялост на Украйна, изтегляне на руските войски и спиране на бойните действия.
Алексей Маргоевски/БТА